Mere Vlade RS tokom vanrednog stanja

Datum objave: 16-03-2020


Predsednik Republike Srbije, predsednik Narodne skupštine i predsednik Vlade Republike Srbije su dana 15.3.2020. godine doneli Odluku o proglašenju vanrednog stanja na teritoriji Republike Srbije, a na osnovu člana 200. stav 5. Ustava Republike Srbije ("Službeni glasnik RS", br. 98/2006).

Ova odluka stupa na snagu danom objavljivanja u „Službenom glasniku RS“, odnosno 15.3.2020. godine.

S tim u vezi, Vlada Republike Srbije je dana 16.3.2020. godine donela mere na osnovu Odluke o proglašenju vanrednog stanja.

Saglasno navedenim merama, uvođenje vanrednog stanja ne znači da prestaje rad u privredi, privatnom i javnom sektoru. Poslodavcima se preporučuje da proces rada organizuju tako da svi koji to mogu rade od kuće. Ovo se posebno odnosi na građane čija deca prestaju da idu u vrtiće i škole.

U slučaju da rad od kuće nije moguć, proces rada treba organizovati tako da se strogo poštuju sve higijensko-tehničke mere za sprečavanje širenja zaraze (ograničen broj ljudi u prostoriji, korišćenje zaštitnih maski i slično).

Sve druge pojedinosti će biti precizirane u dopunskim aktima koji će biti usvojeni.

Za građane su utvrđene mere samoizolacije, bez okupljanja, bez poseta, bez izlazaka iz kuće bez preke potrebe. Izuzeci od navedenog su odlazak u prodavnice, za šetanje kućnih ljubimaca, bacanje smeća. Licima starijim od 65 godina preporučuje se da uopšte ne izlaze napolje, a da za njih sve neophodne radnje obavljaju mlađi članovi porodice.

O svim daljim merama i uputstvima nadležnih državnih organa bićete informisani na zvaničnoj internet stranici IPC-a.