Objavljen je Nacrt zakona o izmenama i dopunama Zakona o PDV

Datum objave: 18-11-2020


Ministarstvo finansija Republike Srbije na svojoj Internet stranici objavilo je Nacrt zakona o izmenama i dopunama Zakona o porezu na dodatu vrednost.

Sugestije i primedbe mogu se dostaviti Ministarstvu finansija Republike Srbije isključivo elektronskim putem na e-mail adresu: fiskalni.sektor@mfin.gov.rs najkasnije do 23. novembra 2020. godine, do 15:30h.

Predviđeni početak primene Zakona o izmenama i dopunama Zakona o PDV je od 1. januara 2021. godine.

Jedna od najznačajnijih predloženih izmena odnosi se na promet dobara i usluga iz oblasti građevinarstva. Naime, u cilju pojednostavljenja pravila koja se odnose na određivanje poreskog dužnika za promet dobara i usluga iz oblasti građevinarstva, koji obveznik PDV vrši drugom obvezniku PDV, odnosno licu iz člana 9. stav 1. Zakona o PDV, predlaže se da se prometom dobara i usluga iz oblasti građevinarstva za svrhu određivanja poreskog dužnika smatra promet u vrednosti većoj od 500.000 dinara, bez PDV. U skladu sa predloženim, za promet dobara i usluga iz oblasti građevinarstva u vrednosti do 500.000 dinara bez PDV, poreski dužnik bi bio obveznik PDV koji vrši navedeni promet.

Ostale značajnije predložene izmene Zakona o PDV odnose se na:

  • preciznije definisanje vrednosnog vaučera,
  • preciznije definisanje iznosa koji se ne uračunavaju u poresku osnovicu,
  • propisivanje poreskog oslobođenja bez prava na odbitak prethodnog poreza za poslovanje i posredovanje u poslovanju virtuelnim valutama koje se ne koriste kao zakonska sredstva plaćanja,
  • drukčije uređivanje posebnog postupka oporezivanja prometa polovnih dobara, umetničkih dela, kolekcionarskih dobara i antikviteta,
  • propisivanje da obveznik može izdati račun i u elektronskom obliku i dr.

Nacrt zakona o izmenama i dopunama Zakona o porezu na dodatu vrednost možete preuzeti na internet stranici Ministarstva finansija.