Ograničenje cena osnovnih životnih namirnica

Datum objave: 01-12-2021


U "Službenom glasniku RS", broj 114/2021 objavljena je Uredba o ograničenju visine cena osnovnih životnih namirnica (u daljem tekstu: Uredba).

Ova uredba je doneta u cilju sprečavanja poremećaja na tržištu i otklanjanja štetnih posledica poremećaja na tržištu u pogledu snabdevanja robom, ograničavanju proizvođačke cene i cene u trgovini na veliko i malo osnovnih životnih namirnica, tako da ne prelaze nivo cena tih proizvoda na dan 15. novembar 2021. godine.

Ograničenje cena primenjuje se za sledeću robu:

  • šećer kristal;
  • brašno tip T-400;
  • jestivo suncokretovo ulje;
  • svinjsko meso - but;
  • UHT mleko sa 2,8% mlečne masti.

Izmenom ove uredbe koja je objavljena u "Službenom glasniku RS", broj 116/2021, ograničenje cena se primenjuje na pakovanje od 1 kg za šećer-kristal i brašno T-400, odnosno na pakovanje od 1l za jestivo suncokretovo ulje i UHT mleko sa 2,8% mlečne masti.

Ograničenje cena se ne odnosi na snižene cene (rasprodaje, sezonska sniženja ili akcijske prodaje), ukoliko su bile na snazi 15. novembra 2021. godine, već se odnosi na redovne cene, odnosno cene pre sniženja.

U narednom periodu, proizvođači ne smeju isporučivati navedene proizvode u količinama manjim od prosečnih u poslednjih 12 meseci.

Uredbom su propisane novčane kazne za pravno lice, odgovorno lice u pravnom licu i preduzetnika, kao i zaštitna mera zabrane vršenja određene delatnosti, odnosno poslova, ukoliko postupa suprotno odredbama ove uredbe.

Nakon izvršene izmene, ova uredba stupa na snagu 3. decembra 2021. godine, a važi 60 dana od dana stupanja na snagu.